The fine liner
Image default
Woningen

Wat te doen met verouderd parket

Is je parket helemaal verouderd en ziet het er niet meer zo mooi uit? Dan kan je kiezen voor een parketrenovatie of een complete vernieuwing van je vloerbekleding. 

Schade doorheen de jaren

Een parketvloer krijgt vaak veel te verduren. Je morst per ongeluk een glas wijn, morst met etensresten, wandelt met vuile schoenen door het huis, schuift met de poten van stoelen over de vloer… Er zijn allerlei oorzaken van parketbeschadigingen. Na enkele jaren is het dus perfect mogelijk dat je houten vloer er niet meer zo mooi uitziet. Maar je hoeft niet te panikeren, want er zijn twee oplossingen voor verouderd parket.

Parketrenovatie

De eerste optie is een parketrenovatie. Dat is een proces dat uit meerdere stappen bestaat om de uitstraling van de planken te herstellen. Een parketrenovatie begint met het opschuren van de vloer. Met een relatief grove korrel wordt de bovenste laag van de planken verwijderd. Hierdoor verdwijnen vlekken, strepen en ander vuil. In sommige gevallen zal de parketteur ook herstellingen uitvoeren, zoals planken die omhoog gekomen zijn door waterschade. 

Na de schuurwerken wordt alles weer schoon en stofvrij gemaakt. Daarna wordt het hout opnieuw behandeld met een vernis, olie of was. Deze behandeling zorgt ervoor dat het hout beter beschermd is tegen vuil. Met parketolie kan ook de kleur van het hout aangepast worden. 

Het voordeel van een parketrenovatie is dat het een vrij goedkope manier is om je vloer een tweede leven te geven. Meestal zijn de werken op één dag klaar. 

Uitbreken en nieuwe vloer plaatsen

Een tweede optie is om de verouderde parketvloer uit te breken en nadien een nieuwe vloer te plaatsen. De nieuwe vloer kan opnieuw parket zijn, maar ook iets anders zoals keramische tegels, laminaat, vinyl of vasttapijt. 

Deze optie wordt vooral gekozen wanneer het hout zo beschadigd is dat een parketrenovatie niet rendabel is, of wanneer de bewoners zijn uitgekeken op hun vloer en een andere vloerbekleding willen. Het is logisch dat deze vernieuwing meer tijd in beslag neemt. Bovendien ligt de kostprijs hoger, omdat je ook de nieuwe vloerbekleding moet aanschaffen. Ja kan wel geld besparen door het uitbreken zelf te doen. De oude planken doe je in een bouw- en sloopafvalzak of een container. Sommige vloeren, bijvoorbeeld kliklaminaat, kan je ook zelf plaatsen.