BCAA, het klinkt misschien gek, maar het is zijn een type voedingssupplementen die gebruikt worden door sporters. De afkorting BCAA staat voor branched-chain amino acids. Oftewel, vertakte keten van aminozuren. Deze BCAA zijn dus aminozuren, om precies te zijn, zijn het drie van de acht essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kunnen je lichaam niet zelf aanmaken, je moet deze dus binnenkrijgen via voeding. Maar wat is er dan zo belangrijk aan aminozuren? Aminozuren zijn eigenlijk de basisbouwstenen van je lichaam, ze worden gevormd vanuit eiwitten. Ze hebben allerlei functies, waar je zeker als sporter veel baat bij kan hebben. Zoals het herstel van spieren en andere weefsels. De drie aminozuren die in BCAA’s zitten zijn valine, leucine en isoleucine. Deze drie vormen ongeveer een derde van het totaal aan skeletspieren. Ze spelen een belangrijke rol in de groei en het behoud van je spierweefsel. Als je veel aan zware krachttraining doet, dan worden als eerste de glycogeen voorraden in je lichaam aangesproken als energiebron. Kan je lichaam hier niet meer voldoende energie uithalen, dan gaat het over op andere energiebronnen en kan er aanspraak worden gemaakt op aminozuren. Vooral serieuze sporters (die veel spiermassa willen aanmaken) kunnen veel baat hebben bij BCAA’s. Ze helpen onder andere om spierafbraak tegen te gaan terwijl je traint. Na de training kunnen BCAA’s weer positief bijdragen aan het verbeteren van de eiwitsynthese. Eiwitten heb je weer nodig voor spierbehoud.
Valine Dit eerste aminozuur is een BCAA dat niet wordt verwerkt in de lever. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker en sneller kan worden opgenomen in de spieren. Valine beïnvloedt ook de opname van onder andere tryptofaan. Het is vooral geschikt om in te nemen na het sporten aangezien het een grote rol speelt bij het herstel en de opbouw van het spierweefsel na een workout.
Leucine Leucine helpt voornamelijk bij de eiwitsynthese en geeft je lichaam ook een extra steuntje in de rug bij het spierherstel na de training. Het spaart de spiermassa als een sporter op een dieet is en vetmassa wil verliezen. Maar het kan dus ook helpen bij het opbouwen van de spiermassa. Meestal wordt leucine samen met valine en isoleucine gegeven in de verhouding 2:1:1. Dit is de juiste balans tussen deze ketengebonden aminozuren voor je lichaam.
Isoleucine Net als leucine, helpt dit aminozuur bij het aanmaken en opbouwen van nieuw spierweefsel. Het helpt bij het tegengaan van spierafbraak en is verder ook van belang bij het aanmaken van hemoglobine.
|
Bezoek de website voor meer informatie : https://www.workout.be/collections/bcaa |